KONSPEKT DLA KLASY: O
OPRACOWAŁA: mgr Aleksandra Bielińska-Podejko
Lekcja 10 – 03 lutego
Nazwa bloku programowego: Food
Temat: Unusual food
Cele główne:
- zapoznanie uczniów z podstawowym słownictwem dotyczącym jedzenia;
- zainteresowanie innymi kulturami.
Cele szczegółowe
- zna i potrafi wymienić podstawowe produkty spożywcze;
- zapoznaje się z nietypowymi potrawami występującymi na świecie;
- rozumie i razem z nauczycielem tłumaczy tekst czytany;
- rozwija spostrzegawczość.
Metody:
- metody czynne: metoda kierowania aktywnością, metoda zadań;
- metody słowne: rozmowy, opowiadania, zagadki, objaśnienia, instrukcje.
Środki dydaktyczne:
Czytanka „Unusual food”, flashcards ilustrujące produkty spożywcze
Przebieg:
I jednostka lekcyjna:
Temat: Unusual food.
- Powitanie uczniów.
- Powtórzenie słownictwa z poprzednich zajęć.
- Przypomnienie podstawowego słownictwa związanego z jedzeniem.
- Wspólne czytanie i tłumaczenie czytanki.
- Zapoznanie uczniów z nowym słownictwem.
- Gra dydaktyczna „What is missing?”
- Zakończenie zajęć.