Konspekt

Konspekt dla klasy  „O”

Opracowała: Anna Bryszewska

Lekcja 15- 21 kwietnia

Nazwa bloku programowego:  Food.

Temat: Colourful fruit.

Cele główne:

  • znajomość nazw owoców języku angielskim
  • utrwalenie nazw kolorów w języku angielskim
  • umiejętność odpowiedzi na proste pytanie w języku angielskim

Cele szczegółowe- uczeń:

  • potrafi nazwać owoce
  • potrafi opisać owoc (kolor oraz wielkość)

Metody:

  • metody czynne: metoda kierowania aktywnością, metoda ćwiczeń, metoda total phisical response (reagowanie całym ciałem);
  • metody oglądowe: obserwacja i pokaz: czynności, przykład osobisty nauczyciela, utwory muzyczne, opowiadanie;
  • metody sensoryczne: połączenie zmysłu smaku z angielskim słowem
  • metody słowne: uczenie piosenek i wierszyków.

Środki dydaktyczne:

Odtwarzacz płyt CD, pacynka owca, flashcards fruits, flashcards rooms and furnitures,  owoce do degustacji, piosenka „I see colours everywhere”, piosenka „Walking walking”, wierszyk „Clap your hands”,

Przebieg:

I jednostka lekcyjna:

  1. Przywitanie piosenką „Good morning”
  2. Pytanie na rozgrzewkę „What’s your favourite colour?”
  3. Piosenka „Walking, walking”
  4. Zabawy utrwalające poznane słownictwo.
  5. Wierszyk „Clap your hands”
  6. Zabawy z flashcards- fruits.
  7. Piosenka „I see colours”
  8. Degustacja owoców. (zabawa w zgadywanie, „What is it?”)
  9. Pożegnanie wierszykiem „Goodbye goodbye”.

 

Leave a Reply