Konspekt dla klasy „O”
Opracowała: Anna Bryszewska
Lekcja 15- 21 kwietnia
Nazwa bloku programowego: Food.
Temat: Colourful fruit.
Cele główne:
- znajomość nazw owoców języku angielskim
- utrwalenie nazw kolorów w języku angielskim
- umiejętność odpowiedzi na proste pytanie w języku angielskim
Cele szczegółowe- uczeń:
- potrafi nazwać owoce
- potrafi opisać owoc (kolor oraz wielkość)
Metody:
- metody czynne: metoda kierowania aktywnością, metoda ćwiczeń, metoda total phisical response (reagowanie całym ciałem);
- metody oglądowe: obserwacja i pokaz: czynności, przykład osobisty nauczyciela, utwory muzyczne, opowiadanie;
- metody sensoryczne: połączenie zmysłu smaku z angielskim słowem
- metody słowne: uczenie piosenek i wierszyków.
Środki dydaktyczne:
Odtwarzacz płyt CD, pacynka owca, flashcards fruits, flashcards rooms and furnitures, owoce do degustacji, piosenka „I see colours everywhere”, piosenka „Walking walking”, wierszyk „Clap your hands”,
Przebieg:
I jednostka lekcyjna:
- Przywitanie piosenką „Good morning”
- Pytanie na rozgrzewkę „What’s your favourite colour?”
- Piosenka „Walking, walking”
- Zabawy utrwalające poznane słownictwo.
- Wierszyk „Clap your hands”
- Zabawy z flashcards- fruits.
- Piosenka „I see colours”
- Degustacja owoców. (zabawa w zgadywanie, „What is it?”)
- Pożegnanie wierszykiem „Goodbye goodbye”.